22 Mart 2021 Pazartesi

Bilgisayarınızı Hızlandırma Yolları

     




Bilgisayarınızı hızlandırma yolları olarak yazılım yeterli değil ise neler yapılabilir ?


Son dönemlerde bilgisayarda yavaşlamalar söz konusu olmakla birlikte bilgisayar maliyetlerininde artması ile elimizdeki bilgisayarı daha da nasıl hızlandırır yenisini almaya gerek kalmadan nasıl performans arttırırız gibi sorularının cevaplarını arar olduk.

    Bunun için ilk yapılması gereken öncelikle yazılımsal olarak virüs tehtidlerinden kurtulmak ve bir antivirüs kurup temizlemek. Bu yöntem yeterli performans artışı sağlamaz ise neler yapılabilir ?

İkinci yöntemde ise donanım olarak parça değiştirmektir.

    Diz üstü bilgisayarlarda bu çok mümkün olmadığı için sınırlı parça değişimi yapılabiliyor. İlk olarak işe hdd (harddaisk,sabit disk) değişimi ile başlayabilirsiniz. Günümüzde ssd hdd ler normal hdd lere göre çok işlevsel ve hız bakımından eski teknoloji hdd leri geride bırakıyor. Gözle görülür performans artışı sağlıyor. 

    Daha sonra bu işlemleri yaparken bilgisayarımızın belirli zaman aralıklarında toz ve kire karşı temizlemek geliyor. Özellikle fan temizliği performans artışında etkili yollardan bir tanesi. 

    Bir diğer yöntem ise herkesin pas geçtiği ısınmayı engelleyen işlemci üzerinde olan termal macun, fiyat olarak küçük ama işlevsel olarak büyük bir ürün. Termal macun 3-4 yılda bir değişim yapılması performans kayıplarını önleyecektir. 

 Ve bir diğer seçenek ise ram bellek arttırma. Dizüstü bilgisayarda genelde 2 adet ram yuvası bulunur. Ram bellek kapasitenizi anakartınız desteklediği en üst sınıra çıkartırsanız performansta gözle görülür artışlar olduğunu göreceksinizdir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder